Paragliden met gieren

  • Bestemming:
  • Land: Nepal
  • Aantal dagen: 1 day
  • Prijs: € 100
  • Beste reistijd: november tot april

Het is een van de meest opwindende belevenissen van Nepal: met zicht op de Himalaya en het glinsterende meer van Pokhara op de achtergrond hang je aan een glijscherm, in het kielzog van gieren die instinctief de warme luchtstromen opzoeken die nodig zijn voor een succesvoole lift-off en vlucht.

Het is een van de meest opwindende belevenissen van Nepal: met zicht op de Himalaya en het glinsterende meer van Pokhara op de achtergrond hang je aan een glijscherm, in het kielzog van gieren die instinctief de warme luchtstromen opzoeken die nodig zijn voor een succesvoole lift-off en vlucht. De Britse valkenier Scott Mason organiseert paraglidetochten met de roofvogels als onderdeel van zijn opvangcentrum voor deze bedreigde diersoort.

Van de tien miljoen gieren die in Nepal en in buurland India tien jaar geleden aan de hemel cirkelden, zijn er namelijk nog maar een kleine elfduizend over. Grote boosdoener is de ontstekingsremmer diclofenac, waarmee op grote schaal ziek vee wordt geïnjecteerd. Veel van deze dieren overlijden alsnog en hun giftige kadavers eindigen in de maag van de gier.

Ook een must: Dhan Chawdhary, het eerste ‘gierenrestaurant’, iets ten noorden van Nationaal Park Chitwan. Dat koopt oud of ziek vee op van boeren in de omgeving en zorgt dat eventuele medicijnsporen uit het vlees verdwijnen. Als een dier overlijdt, wordt het aan de gieren gevoerd. Boeren in de omgeving verlenen hun medewerking om te voorkomen dat de vogels alsnog besmet raken. De eerste, bescheiden resultaten zijn reeds geboekt.

Beste reistijd voor parahawking: november-april
www.parahawking.com

Share the Sky… Save the Vultures

The ultimate flying experience

An award winning project

Only in Nepal

Parahawking is veel meer dan een lucht avontuur, zijn een onderwijs in roofvogels, hun in vlucht gedrag en hoe ze overleven in het wild. Door Parahawking zijn wij albe steun en middelen verlenen voor vitale conserveringsprojecten.

Paragliding is waarschijnlijk de beste benadering van de oeroude droom om met eigen vleugels te kunnen vliegen. Paragliding, of schermvliegen, is vliegen met een schermvliegtoestel zwaarder dan lucht (maar niet veel zwaarder, tot. ± 15 kg). Het bestaat uit een doek in de vorm van een niet-starre vleugel verbonden door een stelsel van lijnen aan een piloot (of meerdere) in een speciaal daarvoor ontworpen zitje.

In bergrijke gebieden wordt veel met een banaanvormig scherm van een steile helling gestart. Deze schermen zijn bedoeld als zweefvliegtuigen en kunnen lang in de lucht blijven en grote afstanden afleggen. Dit wordt ook wel Parapente genoemd. Groot voordeel hierbij is dat het scherm licht is en klein opgevouwen in een rugzak naar soms voor anderen niet te bereiken startplekken kan worden gedragen.

De vogelsoort is praktisch uitgestorven door de ontstekingsremmer diclofenac, waarmee in Nepal op grote schaal ziek vee wordt geïnjecteerd. Veel dieren overlijden alsnog en hun giftige kadavers eindigen in de maag van de gier. Van de tien miljoen gieren die hier en in buurland India tien jaar geleden aan de hemel cirkelden, zijn een kleine elfduizend over. Tot overmaat van ramp hebben zwerfhonden en ratten nu vrij spel in de strijd om kadavers en verspreiden zo ziektes als hondsdolheid. Scott Mason, een Britse valkenier, probeert op de valreep het tij te keren. We ontmoeten hem in zijn uitvalsbasis Pokhara, zo’n 140 kilometer ten noordwesten van Kathmandu. ‘Wat de meeste mensen zien van gieren zijn de niet al te prettige beelden van Animal Planet: krijsende vogels met bebloede koppen die rottend vlees van botten afscheuren. Maar gieren zijn juist heel bijzondere en mooie vogels met een belangrijke biologische functie.’ Scott vangt de zieke beesten op en traint sommigen voor parahawking: paragliden met haviken of, in dit geval, gieren. De vogels zoeken instinctief warme luchtstromen, ook wel thermiekbellen genoemd, op om hoogte te winnen en vormen dus de perfecte metgezel. Van november tot april is Scott regelmatig boven het meer van Pokhara te zien met zijn parachute en twee gieren of haviken aan weerszijden – een fenomenaal gezicht. Jij kunt met Scott meevliegen tijdens een zogeheten tandemsprong (circa € 100). ‘Bij de start zit de vogel nog op je hand, maar al snel vliegt hij op korte afstand mee’, legt Scott uit. ‘Hij blijft bij je tot het eind, als je de daling van een halve kilometer inzet.’

Valkenieren in de Himalaya

Wie nog meer tijd in het gezelschap van de vogels wil doorbrengen, kan bij Scott de beginselen van valkenieren leren. In dit geval heeft dat niets te maken met jagen en alles met het trainen van gewonde of uit hun nest gevallen valken en gieren. Je leert onder andere hoe je de vogel over een afstand van honderd meter naar je toe kan laten vliegen en kan laten landen op je arm, www.parahawking.com Een even opvallend initiatief is Jatayu, een ‘gierenrestaurant’ in het district Nawalparasi, iets ten noorden van Nationaal Park Chitwan. Dat koopt oud of ziek vee op van boeren in de omgeving en zorgt dat eventuele medicijnsporen uit het vlees zijn verdwenen. Als een dier overlijdt, voeren vrijwilligers het aan de gieren – soms wel honderd tegelijk. ‘De eerste, bescheiden resultaten zijn reeds geboekt’, vertelt Dhan Bahadur Chaudhary, een Nepalese ornitholoog en een van de initiatiefnemers van het restaurant Jatayu. ‘We proberen hier iets op kleine schaal te doen aan een landelijk probleem. De enige echte oplossing is echter de afschaffing van diclofenac. Nu zowel Nepal als India de pijnstiller hebben verboden en vervangen door het veilige alternatieve middel meloxicam, gloort er weer hoop.’

Naar een verhaal van reismagazine Columbus

UA-40761207-1