Manatee get away

 • Bestemming: ,
 • Land: Florida, Amerika
 • Aantal dagen: 3 days
 • Prijs: € 171
 • Beste reistijd: oktober tot maart

Zwemmen tussen de zeekoeien in een rivier in het noordwesten van Florida is een bijzondere ervaring. Deze lomp ogende beesten zijn zachtaardig, nieuwsgierig en drijven graag om je heen. Met een duikbril op spring je ’s ochtends vroeg het water in en wacht je tot de eerste zeekoe op je afkomt. Een later tijdstip is niet mogelijk, omdat de zeekoeien dan siësta houden.

Je verblijft in het charmante vissersdorpje Cedar Key aan de Nature Coast, waar je de sfeer van het oude Florida voelt. Vissers staan vroeg op voor the catch of the day, er is geen Starbucks of McDonald’s te vinden in de stoffige hoofdstraat en de kust is nog grotendeels groen.

Dag 1

Cedar Key, Westkust Florida

Het kost ongeveer 3,5 uur om van Orlando naar het kleine vissersdorp Cedar Key aan de westkust van Florida te rijden. Hier vind je volgens de locals nog het oude Florida.

Dag 2

Kajakken langs de Nature Coast

De leukste manier om de Nature Coast te verkennen, is per kajak. Afhankelijk van het seizoen kun je al peddelend een zeekoe, dolfijn, zeearend en pelikaan spotten.

Dag 3

Snorkelen met zeekoeien

Vandaag vroeg op, want om 09:00 uur begint je zeekoe briefing in Crystal River en het is nog een uur rijden. Een later tijdstip is niet mogelijk, omdat de zeekoeien dan siësta houden.

Accommodatie Prijs bij 2 personen Website
 • Faraway Inn | Cedar Key, Florida
€ 171,- p.p. Faraway Inn

 

Inspiratie Naam Website
 • National Geographic
 • Paul Nicklen Photography
 • Amerika Online
Mel White Manatees
Paul Nicklen Photography
Bouwstenen Florida RiksjaTravel

 

Luxury Accomodation May – Sep. Oct. – April
 • Sonelly Beach Resort
 • Sand Garden Hotel
Single $659 $559
Double $489 $389

Zwemmen tussen de zeekoeien in een rivier in het noordwesten van Florida. Aan de Nature Coast leven de meeste zeekoeien en vooral in Crystal River heb je een hele goede kans om ze te spotten. Deze kolossale beesten zijn zachtaardig, nieuwsgierig en drijven graag om je heen. Je gaat met een boot en ervaren gids de rivier op. Je gids kent het gebied goed en weet vaak precies waar de zeekoeien zijn. Met een duikbril op spring je ’s ochtends vroeg het water in en wacht je tot de eerste zeekoe op je afkomt. Een later tijdstip is niet mogelijk, omdat de zeekoeien dan siësta houden.

Je verblijft in een charmant vissersdorp aan de Nature Coast, waar je de sfeer van het oude Florida voelt. Vissers staan vroeg op voor the catch of the day, er is geen Starbucks of McDonald’s te vinden in de stoffige hoofdstraat en de kust is nog grotendeels groen.

Lamantijnen zijn vreemde wezens, maar dat is wat maakt hen zo schattig! Volgens nationale geografische Kids, (die je moet zeker check out), lamantijnen herbivore zeezoogdieren die tot 4 meter (13 meter groeien kunnen) zijn lang en kan wegen tot 600 kg (1 300 kilo). Dat is enorm! Ook, aangezien zij zoogdieren zijn, zij moeten stijgen naar de oppervlakte om te ademen in de lucht, maar zij kunnen blijven onderwater voor maximaal 15 minuten. Dus zijn hier onze goofy lamantijnen!

De lamantijn is een grote, grijs-bruin aquatische zoogdieren. Zijn lichaam zegel-achtige uitvergroten naar een platte, paddle-shaped staart. Het bovenste gedeelte van haar lichaam heeft twee kleine voorpoten met 3 tot en met 4 nagels op elke flipper. Het hoofd en gezicht zijn gekreukt, en de snuit heeft snorharen. Volwassenen zijn gekend om lengtes van meer dan 13 meter en gewichten van meer dan 3.000 pond te bereiken. Kalveren zijn 3 tot 4 meter lang bij de geboorte en weeg ongeveer 60 pond.

Adults have been known to reach lengths of over 13 feet and weights of over 3,000 pounds. Calves are 3 to 4 feet long at birth and weigh approximately 60 pounds.

Met een gemiddelde lengte van 3 meter en een gewicht van 500 kilo, ziet een zeekoe er vrij lomp uit. De zachtaardige beesten zijn niet gevaarlijk en kunnen niet bijten.

Het is een mooi groen gebied met veel rivieren en mondingen. Maar tot onze verbazing stonden er ook veel huizen met steigers en boten. Niet echt wat je verwacht als je met wilde beesten gaat zwemmen. Het water is meestal donker en vrij troebel, waardoor je maar een halve meter zicht hebt. Als je een rustig plekje voor jezelf opzoekt en geduldig bent, is de kans groot dat je een zeekoe ziet.

In de zomer zijn er weinig zeekoeien.

Lamantijnen verteren allermeest hun tijd aan voeding en rust. Ze grazen voor de menselijke voeding langs rivieren, kust bodems en het wateroppervlak. Lamantijnen zijn gekend om te houden hun adem voor zo lang als 20 minuten, maar ze meestal elke 5 minuten oppervlakte om te ademen. Hun minimale bevolking wordt geschat op ongeveer 3.800, echter, de aanhoudende groei van Florida’s kustgebieden bedreigt de manatee overleving.

Crystal River Manatee tour biedt jaar snorkel ontmoetingen met onze heidense reuzen en als er duikers in de familie zijn er is voor elk wat wils op deze reis.

Homosassa Manatee tours biedt een premie snorkel met minder mensen, boten en boot verkeer. Deze snorkel manatee tours zijn een must zien in de winter. Een perfecte ondiepe locatie voor een serene snorkel.

http://www.americanprodiving.com/

Deze laatste ongerepte en onontwikkelde habitat in Kings Bay, de bovenloop van de rivier de Crystal, is essentieel voor de bescherming van de West-Indische Manatee. De veren in de baai, met hun constante 72 graden Fahrenheit water, bieden essentiële warm water toevluchtsoord voor de lamantijnen dat er in de wintermaanden samenkomen.

Er zijn ongeveer 30 bekend springs in aller Kings Bay. De primaire bronnen binnen de wildlife refuge zijn idioten Delight, drie zusters en de koning Springs-groep, waartoe Tarpon Hole, Mullet de slokdarm, en weinig verborgen veren. Drie zusters springs is de enige die toegankelijk over land; alle anderen zijn alleen boot toegankelijk. Het land rond drie zusters werd in 2010 overgenomen en is momenteel open voor het publiek alleen op bepaalde data.

In naleving van de missie van de bescherming en het behoud van de manatee en zijn habitat, de gebieden rond de veren Manatee heiligdommen zijn aangewezen en zijn gesloten voor alle mensen vanaf 15 November tot maart 31. bezoekers nog steeds bezoeken en bekijken de lamantijnen in hun natuurlijke omgeving, echter van boten of in het water buiten deze grenzen heiligdom. Veel duik winkels en jachthavens in de stad van Crystal River bieden een manatee tours en tegemoet te komen aan de behoeften van duikers en snorkelaars. Het refuge Bureau biedt tevens informatie over huidige manatee activiteit en andere plaatselijke fauna, naast een cadeau winkel en picknick tafels met uitzicht op de baai.

Snorkelen met zeekoeien

Caribische lamantijn
De Caribische lamantijn is een lamantijn en het grootste lid van de aquatische zoogdierenorde Sirenia, de zeekoeien. Alternatieve namen voor de soort zijn Amerikaanse manatee of Floridamanatee.

Bird’s onderwater Manatee Tours zijn een echt unieke ervaring die u met mooie herinneringen voor de rest van je leven verlaten zal. De volgende alinea bevat een beschrijving van wat u op een Florida Manatee zwemmen met Bird’s onderwater verwachten kunt.

De Caribische lamantijn gedijt uitstekend in Kings Bay, net als het toerisme. De combinatie vormt een probleem.

FOTOGRAAF: PAUL NICKLEN
Paul Nicklen is gespecialiseerd in onderwater fotografie, vaak in de poolgebieden.

Wie Crystal River in Florida binnenrijdt, leest op het welkomstbord langs de weg een onalledaagse tekst: ‘Zeekoeieninfo op zender AM-1600’. Maar ja, niet in elk stadje staat dan ook een standbeeld van deze bedreigde zeezoogdiersoort.

Wie op zoek is naar de geliefde zeekolos, kan terecht bij een van de tientallen duikwinkels die snorkeltrips naar Kings Bay aanbieden. Er kan ook een kajak worden gehuurd om naar een van de warme bronnen te peddelen waar de dieren overwinteren. En wie ze vanaf de wal wil bekijken, rijdt naar de plek waar de Kings Bay-rondweg het kanaal naar Three Sisters Springs kruist: een paar minuten op de Humpback Bridge volstaat om de eerste zeekoe onder je door te zien zwemmen, als een vale geest in een jadegroene schemer. Er komen solitaire dieren langs, wijfjes met een kalf, soms groepjes van drie of vier individuen. Maar het is er ook een komen en gaan van mensen.

“Het lijkt wel een roestig olievat dat in het water drijft”, zegt een man. “Ze lijken gewoon nergens op!” roept een vrouw met een zuidelijk Amerikaans accent. En daar zit wat in. De plompe dieren die onder de brug door glijden, zijn bepaald niet moeders mooiste. De enige kleur die ze hebben, is roze: van de parallel lopende littekens op de rug, die ze aan overvarende scheepsschroeven hebben overgehouden. “Ze krijgen hier totaal geen ruimte om te zwemmen”, zegt een andere man hoofdschuddend. Hij kijkt toe hoe de dieren het smalle kanaal moeten delen met gemotoriseerde boten. “Zo gaat dat nu, als ergens geld kan worden verdiend, vindt iedereen het wel best.”

Maar niets is minder waar. De inwoners van Kings Bay zitten met de situatie in hun maag, zoals blijkt uit borden met teksten als ‘Red Crystal River!’ en ‘Weg met de U.S. Fish & Wildlife Service!’ De zeekoeien gaan de mensen hier meer aan het hart dan je zou denken.

Crystal River National Wildlife Refuge administers a substantial part of Kings Bay, a 600-acre lake that discharges into the Gulf of Mexico 65 miles north of Tampa. The town of Crystal River adjoins the refuge—embraces it, you might say, geographically, though not always figuratively. Indeed, there have been times when some residents have treated refuge manager Michael Lusk as the uniformed embodiment of evil.

On his arrival at Crystal River in 2009, Lusk walked straight into a critical mass of contention: government regulation versus personal freedom, public access versus private property, change versus tradition, idealism versus money. And though the local conflicts mirrored national issues, their cause was unique, and uniquely ironic: the manatee, a creature as devoid of aggression as a teddy bear.

Weighing up to 1,200 pounds or more, the West Indian manatee looks something like a chubby dolphin or small whale, though it’s related to neither. (In fact, manatees share a common ancestor with elephants.) Manatees lack the blubber layer that allows whales to tolerate cold; in water below 68°F, they begin to weaken and die. The subspecies found in the United States is the Florida manatee, which disperses into coastal areas of the Atlantic Ocean and Gulf of Mexico; in winter, when sea temperatures drop, they congregate inland at natural springs and other sources of warmth, including power plant discharge pipes.

At Kings Bay manatees have a near-perfect winter refuge. Dozens of springs scattered around the bay pump out fresh water at a constant 72°F year-round. The Kings Bay area is so suited to manatees that the wintering population has grown from about 30 in the 1960s to more than 600 today, mirroring the species’ increase to about 5,000 throughout Florida. On any day from November through March, Crystal River residents can quite literally walk out their doors and see dozens of manatees swimming, loafing, and sleeping in city canals like lazy dogs curled up on the lawn.

“This is basically an urbanized wildlife species that lives in our backyard, 50 feet from where we sleep,” says USGS biologist Robert Bonde, who’s studied Florida manatees for more than 35 years. “They’re as wild as free-ranging elephants, yet here they are.”

This cozy proximity has made Crystal River the de facto manatee capital of the United States, a title enhanced by yet another unique circumstance. Nowhere else are people encouraged to enter the water and swim with manatees: approaching them, interacting, and even touching them. Such intimacy with an endangered and federally protected wild animal would never be permitted if it were proposed today, but the activity has long been a popular tourist draw at Crystal River, predating the Endangered Species Act of 1973 and the establishment of the refuge a decade later.

The “swim-with” program is just one of several issues that have conservationists, boaters, landowners, politicians, and tour operators facing off over the future of Kings Bay. And the U.S. Fish and Wildlife Service, which oversees the national wildlife refuge system and manages the manatee population, stands in the middle like the sheriff in a town of feuding clans, trying to keep the peace.

“There are plenty of wildlife issues, like wolves out west, that are just as controversial,” Michael Lusk says, “but the emotion around these animals is amazing.”

On a typical winter weekend Three Sisters Springs doesn’t look much like a wildlife refuge. Party barges, runabouts, kayaks, and swimmers crowd the narrow adjoining canal. Add some kegs of beer and blaring hip-hop, and it could be a fraternity party.

These folks are mostly as respectful and subdued as people can be when one-ton animals regularly swim past. The tour boat captains have lectured their customers: Don’t disturb resting manatees; don’t block them when they leave the roped-off area where people are forbidden. But kids squeal, and adults… Well, they sometimes do more than squeal.

Mike Birns leads tours to Three Sisters and other manatee-viewing spots around Kings Bay. “This happens on a regular basis on my trips,” he says. “Someone comes back to the boat, and she’s just bawling: ‘Oh it was great! It came right up to my face!’ She’s so overcome by emotion she can’t wait to go out and save the manatees. I’ll tell you, for a lot of people, it really is a spiritual experience.”

Manatee advocates agree that many of the more than 150,000 people who come to Crystal River each year to swim with (or kayak above) the manatees leave with a heightened appreciation for the animals—though that fact doesn’t excuse disruptive behavior. In 2006 local activist Tracy Colson began making videos of manatee abuse, including people riding manatees and guides taking babies from mothers to pass around to tourists. Her YouTube posts shocked manatee lovers and helped bring stricter guidelines for interaction.

Patrick Rose, an aquatic biologist and executive director of the influential Save the Manatee Club, somewhat grudgingly supports the swim-with program, though he’s determined to see changes made. “Most manatees don’t want to have much of anything to do with people,” he says. “They seek out quiet places to rest, especially on cold winter days and nights when their most critical priority is to stay warm.”

Rose believes the situation at Crystal River constitutes harassment of manatees, “in direct violation of both the Marine Mammal Protection Act and the Endangered Species Act.” He advocates stricter rules requiring swimmers to stop a body length away from manatees, which would then be free to interact or not, at their choosing. “The majority of the dive shops are trying to do a good job,” Rose says. “If they want to be responsible and protect the privilege they have here, which is so unique, then fine. If not, the swim-with program should go.”

Tracy Colson agrees. “There should be no rubbing or touching,” she says. “That’s what dogs are for. Manatees are wild animals. Let them be wild.”

The issue reaches deeply into pocketbooks. Estimates of the local economic impact of manatee-related tourism range from $20 million to $30 million a year. Some dive-shop owners claim they’d lose substantial business if customers weren’t able to go home and tell friends, “I touched a manatee.” Aware that their livelihood could be in jeopardy, 16 tour operators in 2011 formed the Manatee EcoTourism Association (META), working with the national wildlife refuge and the Save the Manatee Club to find a balance between access and protection. With Mike Birns as president, META has voluntarily adopted rules on human-manatee interaction that are sometimes even stricter than required by federal law.

For all the contention around swimming with manatees, it’s not the issue that’s caused the greatest controversy in Crystal River. The acrimony, accusations, and insults that have split the community, inspired full-page attack ads in newspapers, and poisoned the atmosphere at public meetings stem in large part from where, and how fast, people are allowed to drive their boats.

As air-breathing mammals, manatees spend much of their time near the surface, where they’re vulnerable to moving boats. With more manatees living in Kings Bay year-round, the U.S. Fish and Wildlife Service in 2012 tightened restrictions on the designated high-speed sports zone, cutting its size and lowering the speed limit from 35 miles an hour to 25 in summer. For residents already resentful of limits on the way they can use the bay in their backyards, the regulations represented an unacceptable infringement of their freedom by a too-powerful federal bureaucracy.

Some of those in the anti-regulatory Save Crystal River group believe the regulations are part of a wider plan by conservationists, who see the expanding Florida manatee population as a chance to establish more refuges and further restrict not just boating but economic development and private-property rights. “The big issue is making the entire bay a refuge,” resident Lisa Moore says. “If environmentalists win here, they’ve got it made. It’s all downhill from here.”

The notion that Crystal River residents are being punished for their successful stewardship of manatees has fueled residents’ anger; local T-shirts depict the U.S. Fish and Wildlife Service as a giant gorilla standing on City Hall.

“I don’t think any of us would disagree that manatees have done very well,” Michael Lusk says. “But that’s a testament to the fact that they have been protected. Saying they don’t need any more protection is like saying, Hey, our city is growing, so we don’t need any more traffic regulations, and we don’t need any more health codes.”

Pat Rose says Crystal River’s anti-refuge contingent—as well as boating interests and developers who continually work to weaken manatee protection laws throughout Florida—“have the money to fight for what they believe in, and more power to them. But I don’t think that should be confused with facts, or with the law.”

Yet another contentious issue looms in the not too distant future for Crystal River. Though tour boats take snorkelers and divers to several locations around Kings Bay, the narrow canal alongside Three Sisters Springs is by far the most popular. At times more than 200 manatees crowd into the area trying to rest and stay warm, while dozens of kayaks and scores of swimmers surround them and 20 or more tour boats lie anchored in the canal.

“What I hear from all the different user groups—the Save the Manatee Club, the city council, neighbors, kayakers, snorkelers—is that we need to manage the access into Three Sisters Springs when it’s full of manatees,” Lusk says. “Because it becomes an unpleasant experience not only for manatees but for people too.”

That’s easier said than done, though. Legal issues regarding waterway access and questions regarding the fair allocation of visitation rights complicate matters, and some dive shops and other local businesses would surely protest loudly at anything that might limit tourist numbers. As if a quota system weren’t controversial enough, Pat Rose of the Save the Manatee Club advocates making Three Sisters a true sanctuary for manatees, keeping snorkelers and kayakers out of the water entirely and allowing observation only from a boardwalk around the springs. If that proposal ever comes to the table, it might make the fight over Kings Bay speed limits seem tame.

In the meantime travel magazines and television shows continue to publicize the chance to swim with manatees at Kings Bay, and Crystal River’s appearance in the book 1,000 Places to See Before You Die sparks people’s imagination and desire for the once-in-a-lifetime experience of communing with these creatures.“There’s no other place like Kings Bay,” Michael Lusk says. “And it is precisely that uniqueness that will lead to escalating conflicts as more people flock here.

“I’d like to find that place where we can allow people to interact with manatees and have that powerful experience, but manage it so that manatees are protected and safe. And I think we can find that.”

Mike Birns has heard angry words at public meetings but has also seen opposing sides come together at times to compromise. “What’s funny,” he says, “is that the manatees have made us examine the very nature of how we govern ourselves.”

And so you too shimmy into a wet suit and put on a mask and slip into the canal at Three Sisters Springs. As you lower your head, water muffles the sound of people talking and laughing. You paddle near the roped-off sanctuary and stop, watching dozens of big gray shapes resting near the bottom, soaking in the springwater surging from the Earth, warming themselves before they venture back out into the bay to feed.

A manatee turns toward you, at once ponderous and graceful, and approaches, stopping when its face is just inches from your mask. What ensues, you tell yourself, is mutual contemplation.

Is a manatee ugly? Pretty is as pretty does, the saying goes, and a manatee does what it does very well. Its big, dense bones make it buoyancy neutral in the water; evolution didn’t consider that those bones would make it more likely to die from serious boat strikes. That flat, wrinkled face is as sensitive and muscular as a human tongue, perfectly adapted to allow a manatee to feed on aquatic grasses. Those strange hairs all over its face? They’re vibrissae, like the ones cats and dogs have, connected to sensors that relay the slightest tactile impulse to the brain. Cats and dogs have about 50 vibrissae on their faces; a manatee has 600.

It’s not the manatee’s fault that it evolved in an environment with abundant food and no predators, so that it became unwary and vulnerable, so that its survival depends on our regard for it, our willingness to share this crowded planet.

Contemplation time is over. The manatee swims past you, and you turn to watch it fade slowly from sight. Down here it’s the manatees’ world, and you’re just visiting.

http://ngm.nationalgeographic.com/2013/04/manatees/

Becky A. Dayhuff:

I do not want to live in a world without manatees for it will be a sad and lonely place. Condos and emerald green golf courses and luxury speed boats can never replace the beauty of nature at it’s best, the gentle, unassuming Florida manatee. This journey cannot end.

Wij bieden Manatee reizen het hele jaar in Crystal River en tijdens de wintermaanden hebben we een extra manatee tour ligging op de Homosassa.

Crystal River
Manatee zijn erg nieuwsgierig en speelse op het oppervlak, maar wanneer ze zijn op de bodem verlaten ze alleen als het onderste deel is waar de manatee eten en slapen. Waardoor de manatee om te komen tot u zorgt voor een geslaagde ontmoeting. Ons personeel is in het water snorkelen met u om te helpen met nieuwe snorkelaars en begeleiden met nuttige tips over hoe om te interageren met lamantijnen in het wild.

Homosassa River
De Homosassa Manatee Tour is een locatie intensivering terug in de tijd. Reizen van de dokken naar waar de manatee spelen is als een reis naar de achterkant van het hout van oude Florida. Meestal de ochtend mist klampt zich vast in de bomen en de occasionele vogel met het vliegen net toegevoegd aan de sfeer van deze instelling. In tegenstelling tot de Crystal River Manatee Tour is de Homosassa Manatee Tour aangeboden tussen het midden van November tot het einde van maart alleen tijdens de koude maanden. Deze rivier is smal en zeer ondiep met een diepte van alleen drie tot zes meter.

Wat kunnen duikers doen?

Als duikers invoert u rechtstreeks de manatee habitat. Door het volgen van deze eenvoudige stappen kunt u het minimaliseren van uw impact: gebruik maken van snorkel uitrusting als duiken met lamantijnen. Het geluid van belletjes van SCUBA-uitrusting kan schrikken de lamantijnen.
Lamantijnen zijn wilde dieren en niet moeten worden gevoed. Nauwe blootstelling aan of afhankelijkheid op de mens kunnen schadelijk zijn voor hen.

Terwijl zwemmen of duiken, niet benaderen of jagen een manatee. Geven een manatee zijn ‘persoonlijke ruimte’.

Een koe en haar kalf bij elkaar horen. Gelieve te doen niet scheiden hen–eigenlijk, gelieve te doen niet afzonderlijk of één buiten elke individuele manatee uit een beslag.

Nooit poke, prod of steek een manatee met je handen, voeten of een object.

Alleen nemen zoveel de lamantijnen zal poseren voor foto’s. Nooit proberen te dwingen een manatee tot een uitgebreide fotosessie.

UA-40761207-1